top of page
TURVALLISUUS
Älä koskaan pidätä hengitystäsi vedessä ilman asianmukaista vapaasukelluskoulutusta. Nämä harjoitukset ovat suunniteltu tehtäväksi ainoastaan kuivalla maalla.
Käyttämällä tätä ohjelmaa, sitoudut tekemään hengenpidätys harjoituksia ainoastaan kuivalla maalla.
Jos sinulla on mitään terveydellisiä ongelmia, ole yhteydessä lääkäriin ennen harjoitteluohjelman aloittamista.
HENGITYSTÄ PIDÄTTÄMÄLLÄ VOI MENETTÄÄ TAJUNTANSA
Kun veren happisaturaatio laskee liian alas, ihminen menettää tajuntansa. Näin elimistö pakottaa kehon rentoutumaan, jotta happea kuluisi mahdollisimman vähän.
Kun harjoittelet kuivalla, elimistö tunnistaa sen ja alkaa automaattisesti hengittää jos menetät tajuntasi. On kuitenkin hyvä varmistaa, että paikalla on joku, jos teet pitkiä hengenpidätysharjoitksia.
Harjoituksissa opetellaan tunnistamaan kehon tuntemuksia ja omia rajoja, jotta tajunnan menettämistä ei koskaan tapahtuisi. Etene harjoittelussa vähitellen.
Älä koskaan pakota itseäsi pidättämään hengitystä. Kun taidot karttuvat, hengenpidätykset pitenevät ilman pakottamista.
Lue harjoitusten ohjeet huolella läpi ja tee harjoitukset aina lempeästi ja itseäsi kuunnellen.
Vältä aina ylihengittämistä eli hyperventilaatiota hengenpidätysharjoitusten aikana. Yksi syy tajunnan menettämiseen voi olla hyperventilaatio. Ylihengittäminen sekoittaa hengenpidätyksen mittareita, eikä elimistö ala säästämään happea.
Hyperventiloinnin sijasta tulisi pyrkiä rentoutuneeseen tilaan, hengittää syvään ja rauhallisesti. Rentoutuneena happea kuluu vähemmän, ja se riittää pitempään hengenpidätykseen.
Opettele vähitellen, askel askeleelta pidättämään hengitystäsi kauemmin.
KUUNTELE KEHOASI
Hengityksen pidättäminen aiheuttaa epämukavuutta, mutta siihen tottuu, kun oppii, mistä on kyse.
Epämukavuus johtuu hiilidioksidin kertymisestä kehoon. Se ei ole vaarallista, se on vain erilaista.
Tunnustele, miltä kehossasi tuntuu. Tiedä rajasi, valmista kehosi ja mielesi oikeiden tekniikoiden avulla ja toimi aina kehosi pyyntöjen mukaan.
Harjoituksissa pitäisi pyrkiä rentoon olotilaan monesta eri syystä, yksi niistä on se, että rentona ihminen tunnistaa kehonsa tuntemukset paremmin.
ÄLÄ KOSKAAN SUKELLA YKSIN!
Hengenpidätysharjoitukset ovat yleisiä vapaasukeltajille.
Jos toiveenasi on sukeltaa, muista että sääntö numero yksi on, ettei IKINÄ PIDÄ SUKELTAA YKSIN. Myös sukellusparin tulee olla koulutettu vapaasukeltaja.
Jos haluat harrastaa vapaasukellusta, sinun on aina:
1. käytävä ensin vapaasukelluskurssi
2. aloittaa harjoittelu pinnan päällä
3. harjoitteltava vain, jos voit olla täysin varma turvallisuudestasi
4. harjoitteltava vain rentona ja terveenä.
Kenenkään ei pitäisi koskaan mennä yksin vapaasukeltamaan. Mukana tulisi aina olla sukelluspari, joka seuraa koko ajan sukeltajaa pinnan päältä ja toimii turvasukeltajana.
Sukellusparin taitotason tulisi olla vähintään samalla tasolla kuin sukeltajan. Parille tulisi kertoa omista suunnitelmista ennen sukeltamista, ja hänen kanssaan pitäisi sopia sanattomista ja sanallisista merkeistä, joiden avulla tarkistetaan, onko sukeltaja kunnossa niin veden pinnan alla kuin päällä.
Sekä sukeltajan että sukellusparin tulisi käydä vapaasukelluskoulutus.
Muista, ettei uimahallin hengenpelastaja ole turvasukeltaja. Monissa uimahalleissa, vapaasukeltaminen on kiellettyä.
Suurin syy vapaasukeltajien kuolemiin on se, että VAPAASUKELTAJA ON SUKELTANUT YKSIN ja menettänyt syystä tai toisesta tajuntansa.
bottom of page