top of page

8 ERI VAPAASUKELLUSLAJIA

Päivitetty: 9. marrask. 2022

Vapaasukellusta voi harrastaa kellumalla vatsallaan veden pinnalla kirkasta vettä ihaillen tai sitä voi harrastaa pyrkimällä yhä pidemmälle tai syvemmälle kohti merenpohjaa.


Vapaasukellus jaetaan kolmeen osa-alueeseen: staattiseen hengenpidätykseen, pituussukellukseen ja syvyyssukellukseen. Näistä kaksi ensimmäistä ovat allaslajeja ja syvyyssukellus on avovesilaji.

Lajeja yhdistää hengityksen pidättäminen, mutta muuten ne eroavat hyvin paljon toisistaan. Jos haluat tietää lisää eri lajeista ja oppia niiden perusteita, käsittelemme niitä AIDA2:n allas- ja avovesikursseilla.



Kuva: Elina Manninen. elinamanninen.com


Allaslajit

STAATTINEN HENGENPIDÄTYS

Staattisessa hengenpidätyksessä (Static apnea, STA) kellutaan kasvot vedenpinnan alapuolelle suunnattuina ja pyritään pidättämään mahdollisimman pitkään hengitystä. Hyvä suoritus vaatii täydellistä rentoutumista ja liikkumattomuutta sekä hyvää hiilidioksidin sietokykyä ja keskittynyttä mieltä.


Lajissa ei yleensä käytetä räpylöitä, mutta sukeltajalla saattaa olla silmillään sukellusmaski tai uimalasit ja nenässään klipsi.


Staattisessa hengenpidätyksessä turvasukeltaja tai sukelluspari seuraa suoritusta pinnalta ja antaa sukeltajalle kontrollimerkkejä, joihin sukeltaja vastaa näyttämällä ok-merkin. Tämä merkki on tärkeää, koska liikkumatonta sukeltajaa on vaikea erottaa tajuttomasta.


Miesten ennätystä pitää hallussaan Stéohane Mifusud (FR) ajalla 11:35 ja naisten ennätystä Natalia Molchanova (RU) 9:02.



Allaslajit

PITUUSSUKELLUS ILMAN RÄPYLÖITÄ

Pituussukellus ilman räpylöitä (Dynamic apnea No Fins, DNF) tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että sukeltaja liikkuu mahdollisimman pitkän matkan veden alla ilman räpylöitä.


Käytännössä sukeltaja pyrkii liikkumaan energiatehokkaasti mutta nopeasti niin, että happea kuluisi mahdollisimman vähän.


Lajissa uidaan rintauintia, jossa käsiveto viedään alas asti ja sen jälkeen liutaan useamman metrin verran.


Pituussukelluksessa turvasukeltaja tai sukelluspari ui sukeltajan yläpuolella ja tarkkailee vedenpinnan alapuolella etenevää sukeltajaa.


Tämän hetken ennätystä pitää hallussaan Mateusz Malina (PL) 244 metrillä ja naisista Magdalena Solich-Talanda (PL) 191 metrillä.



Allaslajit

PITUUSSUKELLUS RÄPYLÖILLÄ

Pituussukellus räpylöillä (Dynamic apnea, DYN) suoritetaan useimmiten monoräpylällä eli yhdellä leveällä räpylällä, jossa molemmat jalat ovat yhden taskun sisällä. Lajissa voidaan käyttää myös stereoräpylöitä eli ns. normaaleja kahden jalan räpylöitä.


Muuten laji on samanlainen kuin pituussukellus ilman räpylöitä.


Tämän hetken ennätystä pidättelee Giorgos Panagiotakis (GR) 300 metrillä ja naisista Magdalena Solich-Talanda 257 metrillä.



Avovesilajit

SYVYYSSUKELLUS

Syvyyssukellus (Constant weight, CWT) on avovesilaji. Se on yhdistelmä pituussukellusta, hengenpidätystä ja äärimmäisen vedenpaineen kestämistä. Tarkoitus on sukeltaa omin voimin mahdollisimman syvälle ja omin voimin takaisin vedenpinnan yläpuolelle.

Varusteina on yleensä sukellusmaski, märkäpuku ja painovyö. Lajissa kilpaillaan joko räpylöillä (CWT) tai ilman (CNF).


Hyvä suoritus vaatii hiilidioksidin osapaineen sietämisen lisäksi hyvää paineentasaustekniikkaa ja erittäin hyviä hermoja, sillä pelolle tai jännitykselle ei syvyyksissä ole sijaa.


Miehistä räpyläennätystä pitää Alexey Molchanov (RU) 130 metrillä ja ilman räpylöitä William Trubridge (NZ) 102 metrillä. Naisten ennätystä pitää hallussaan sekä räpylöillä (107 metriä) että ilman (72 metriä) Alessia Zecchini (IT).



Avovesilajit

KÖYSIAVUSTEINEN SYVYYSSUKELLUS

Köysiavusteinen syvyyssukellus (Free immersion, FIM) on avovesilaji, jossa sukeltaja käyttää köyttä ja käsivoimiaan laskeutuakseen syvemmälle ja noustakseen taas kohti pintaa.


Köyden avulla liikkuminen, suuntien hahmottaminen ja paineentasauksen säätely on helpompaa. Tästä syystä köysiavusteinen syvyyssukellus on erinomainen treenaustapa aloittelijoille.


Lajia harrastetaan sekä räpylöillä että ilman räpylöitä.


HUOM! Aina, kun vapaasukeltaja sukeltaa avovedessä, hänellä on köysi apunaan!

Tämän hetken FIM-ennätystä kantaa Alexey Molchanov (RU) 125 metrillä ja naisista Alessia Zecchini (IT) 98 metrillä.



Avovesilajit

VAIHTOPAINOSUKELLUS

Vaihtopainosukellus (Variable weight, VWT) on syvyyssukellusta, jossa painutaan kohti pohjaa kelkalla tai painoilla, mutta tullaan ylös omin voimin potkien tai köydestä vetäen. Painot auttavat sukeltajaa pääsemään syvemmälle. Ylös tuleminen vaatii lihasvoimaa ja äärimmäistä vedenpaineen ja henkisen paineen sietokykyä.


Vaihtopainosukellus on näytöslaji, josta ei järjestetä virallisia kilpailuja, sillä se on luokiteltu liian vaaralliseksi kilpailtavaksi. Lajista pidetään kuitenkin maailmanennätyskirjanpitoa.


Lajin miesten ennätystä pitää hallussaan Stavros Kastrinakis (GR) 146 metrillä ja naisten ennätystä Nadja Van Den Broek (NL) 130 metrillä.



Avovesilajit

NO LIMITS (NLT)

No limits -sukelluksessa laskeudutaan syvälle veteen kelkalla tai painoilla ja tullaan ylös nostosäkin avulla. Nostosäkki on iso ilmalla täytetty säkki, joka nostaa sukeltajan pintaan nopeasti.


No limits -sukellus vaatii erinomaisia paineentasauksen säätelyn taitoja ja henkistä lujuutta ja rauhallista mieltä.


Lajiin ei nimensä mukaisesti liity juuri sääntöjä. Se on näytöslaji, josta ei järjestetä virallisia kilpailuja, sillä kuten vaihtopainosukellus, no limits on liian vaarallinen kilpailtavaksi. Lajista pidetään kuitenkin maailmanennätyskirjanpitoa.


Lajin miesten ennätystä pitää tällä hetkellä hallussaan Herbert Nitsch (AT) 214 metrillä ja naisten ennätystä Tanya Streeter (US) 160 metrillä.


Sekä vaihtopainosukellus että no limits -sukellus on vaatinut kuolonuhreja. Sukeltajat painuvat jopa 250 metrin syvyyteen, joten jos sukeltajalle sattuu jotain, tilanteelle ei usein voida tehdä mitään. Syynä kuolemantapauksiin on ollut mm. kelkan tai nostolaitteen jumiutuminen – aina kuolinsyytä ei pystytä selvittämään syvyyden vuoksi.

On varmaan sanomattakin selvää, mutta sanon kuitenkin: lajia ei suositella aloittelijoille!


Jokainen vapaasukelluslaji vaatii perehtymistä hengenpidätyksen tekniikoihin ja sääntöihin. Käythän aina kurssin ennen harrastuksen aloittamista!



Comments


bottom of page