8 ERI VAPAASUKELLUSLAJIA

Päivitetty: 14. jouluk. 2020

Vapaasukellusta voi harrastaa kellumalla vatsallaan veden pinnalla kirkasta vettä ihaillen tai sitä voi harrastaa pyrkimällä yhä pidemmälle tai syvemmälle kohti merenpohjaa.


Vapaasukellus jaetaan kolmeen osa-alueeseen: staattiseen hengenpidätykseen, pituussukellukseen ja syvyyssukellukseen. Näistä kaksi ensimmäistä ovat allaslajeja ja syvyyssukellus on avovesilaji.

Lajeja yhdistää hengityksen pidättäminen, mutta muuten ne eroavat hyvin paljon toisistaan. Jos haluat tietää lisää eri lajeista ja oppia niiden perusteita, käsittelemme niitä AIDA2:n allas- ja avovesikursseilla.
Allaslajit

STAATTINEN HENGENPIDÄTYS

Staattisessa hengenpidätyksessä (Static apnea, STA) kellutaan kasvot vedenpinnan alapuolelle suunnattuina ja pyritään pidättämään mahdollisimman pitkään hengitystä. Hyvä suoritus vaatii täydellistä rentoutumista ja liikkumattomuutta sekä hyvää hiilidioksidin sietokykyä ja keskittynyttä mieltä.


Lajissa ei yleensä käytetä räpylöitä, mutta sukeltajalla saattaa olla silmillään sukellusmaski tai uimalasit ja nenässään klipsi.


Staattisessa hengenpidätyksessä turvasukeltaja tai sukelluspari seuraa suoritusta pinnalta ja antaa sukeltajalle kontrollimerkkejä, joihin sukeltaja vastaa näyttämällä ok-merkin. Tämä merkki on tärkeää, koska liikkumatonta sukeltajaa on vaikea erottaa tajuttomasta.


Miesten ennätystä pitää hallussaan Stéohane Mifusud (FR) ajalla 11:35 ja naisten ennätystä Natalia Molchanova (RU) 9:02.Allaslajit

PITUUSSUKELLUS ILMAN RÄPYLÖITÄ

Pituussukellus ilman räpylöitä (Dynamic apnea No Fins, DNF) tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että sukeltaja liikkuu mahdollisimman pitkän matkan veden alla ilman räpylöitä.


Käytännössä sukeltaja pyrkii liikkumaan energiatehokkaasti mutta nopeasti niin, että happea kuluisi mahdollisimman vähän.


Lajissa uidaan rintauintia, jossa käsiveto viedään alas asti ja sen jälkeen liutaan useamman metrin verran.


Pituussukelluksessa turvasukeltaja tai sukelluspari ui sukeltajan yläpuolella ja tarkkailee vedenpinnan alapuolella etenevää sukeltajaa.


Tämän hetken ennätystä pitää hallussaan Mateusz Malina (PL) 244 metrillä ja naisista Magdalena Solich-Talanda (PL) 191 metrillä.Allaslajit

PITUUSSUKELLUS RÄPYLÖILLÄ

Pituussukellus räpylöillä (Dynamic apnea, DYN) suoritetaan useimmiten monoräpylällä eli yhdellä leveällä räpylällä, jossa molemmat jalat ovat yhden taskun sisällä. Lajissa voidaan käyttää myös stereoräpylöitä eli ns. normaaleja kahden jalan räpylöitä.