top of page

HAAVEENA VAPAASUKELLUS JÄÄN ALLA

Talvi tekee tuloaan ja yhtä varmasti sähköpostilaatikkoni täyttyy viesteistä, joissa kysytään neuvoa miten jään alle pääsisi joskus sukeltamaan.


Se on täysin mahdollista täysin tavalliselle ihmiselle, mutta ilman koulutusta, kokemusta ja oikeita varusteita jään alle meneminen ei missään tilanteessa ole turvallista.


Älä koikeile sukeltamista edes uintiavannosta metrin verran jääkannen alle. Kylmässä vedessä näkökyky heikkenee sekunneissa radikaalisti ja avantoa on täysin mahdotonta paikallistaa läheltä jään pintaa. Jään alla ei ole katseelle mitään kiintopisteitä, joten siellä ei voi sukeltaa suoraan tai suunnistaa takaisin avannolle, ellei avantoa ole asianmukaisesti merkitty.



Kuva: Elina Manninen. elinamanninen.com


Tässä listattuna kolme kohtaa, jotka tekevät mahdolliseksi haaveesi sukeltaa jopa jo ensi talvena jään alla. Jos siis haluat vapaasukeltaa turvallisesti jään alla ja nauttia talvisen vesistön upeista maisemista, toimi näin:


1. Käy vapaasukelluskurssi

2. Liity seuraan ja opettele perusteet

3. Osallistu jääsukellustapahtumaan


1. Käy vapaasukelluskurssi

Vapaasukelluskurssin voi käydä suomessa tai ulkomailla. Suomessa Freediving Helsingin lisäksi kursseja tarjoaa Freefall Finland sekä eri vapaasukellusseurat.


Ulkomaisia vapaasukelluskeskuksia löytyy ympäri maailmaa. Vapaasukellusta järjestävät monet eri tahot, joista luotettavin ja kattavin koulutusjärjestö on

AIDA International. (International Association for the Development of Apnea).

Alkeiskurssi (AIDA1) kurssista on hyvä aloittaa, ellei sinulla ole aikaisempaa sukelluskokemusta. AIDA2 kurssille voi myös osallistua suoraan, jos vesi on sinulle tuttu elementti.


AIDA 2 kortti on pääsyvaatimuksena useimpiin jääsukellustapahtumiin. Kurssilla opitaan tarvittavat tiedot ja taidot sekä vapaasukelluksesta että turvasukelluksesta, joita tarvitset myös jään alla sukellettaessa. Ilman koulutusta jään alle sukeltaminen on hengenvaarallista.


Jos vapaasukelluskurssille meno jännittää pitkien hengenpidätysten vuoksi, kannattaa kokeilla ilmaista BreathManual.com:in tarjoamaa hengenpidätyksen harjoitusohjelmaa. Ilmaisessa ohjelmassa on neljä harjoituskertaa ja harjoitukset voi tehdä kotona. Kurssille meno on paljon helpompaa, kun ei tarvitse jännittää hengityksen pidättämistä.




2. Liity seuraan ja opettele perusteet

Kurssin käytyäsi sinulla on mahdollisuus liittyä paikalliseen vapaasukellusseuraan ja pääset harjoittelemaan vapaasukellusta. Jään alta ei ole mahdollista tulla kesken kaiken pois ja on tärkeää, että osaat vapaasukeltajana määritellä omat rajasi ensin allasolosuhteissa.

Et siis tarvitse vuosien harjoittelua ollaksesi maailman huippujen tasoinen vapaasukeltaja. Olennaista ei ole, kuinka pitkälle tai kauan voit sukeltaa. Olennaista on, että tiedät ja tunnistat omat rajasi. Jään alla voi sukeltaa turvallisesti myös lyhyitä ja nopeita sukelluksia.


Vapaasukellusseurojen tyypilliseen toimintaan kuuluu omat uimahallivuorot, joissa harjoitellaan hengenpidätystä ja pituussukellusta.


Kylmä vesi vaikuttaa fysiologisesti myös hengenpidätyskykyyn ja tuntemuksiin, joten on tärkeää ensin opetella hengenpidätystä kuivalla ja lämpimässä vedessä.


Lisää tietoa suomalaisista vapaasukellusseuroista löydät sivulta:


3. Osallistu jääsukellustapahtumaan


Ensimmäistä kertaa jään alla sukellettaessa ei saa ottaa jääsahaa omaan kainaloon ja lähteä suin päin avantoa sahaamaan.


Jään alla sukellettaessa, avantoja tehdessä ja sukellusköysien kiinnityksessä on huomioitava useita turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Kannattaa siis ensimmäisellä kerralla osallistua tapahtumaan tai sukeltaa kokeneen jääsukeltajan kanssa. Näin aloittelijan hölmöistä virheistä johtuva tapaturmariski vähenee huomattavasti. Opit ymmärtämään mitä jääsukellukseen valmistautuminen vaatii ja mitä ovat ne seikat, jotka saattavat aiheuttaa vaaratilanteita.


Jääsukellustapahtumia järjestetään perinteisesti:





Artikkelissa olevat linkit:

AIDA International. (International Association for the Development of Apnea).


bottom of page