top of page

SURFFAAVA ASIANAJAJA HANNA-MARIA SEPPÄ:

“TIEDÄN, ETTÄ VAIKKA JÄISIN AALLON ALLE, MINULLA EI OLISI KIIRETTÄ PINNALLE”

Haastattelimme Hanna-Maria Seppää, joka on harrastanut surffausta muutamien vuosien ajan. Vapaasukelluskurssi avasi hänelle uudenlaisen maailman ja toi varmuutta surffaamiseen.


”Vapaasukellus on minulle pakopaikka. Kahdeksan metrin syvyydessä puhelin ei soi eikä sähköposti laula.”


Milloin ja miksi innostuit surffaamisesta?

Ensinkin haluan sanoa, että olen innokas surffaaja ja olen käyttänyt siihen paljon aikaa, mutta koska laji on niin haastava ja vesille pääsee aika harvoin, olen edelleen ihan aloittelija.


Vesi elementtinä kiinnostaa minua. Olen kotoisin Luvialta, joka tunnetaan kalastuksesta ja laivojen rakentamisesta. Meri on ollut aina läsnä elämässäni.


Käyn luonnon vesissä uimassa ja toimin uimaopettajanakin ennen kuin ryhdyin asianajajaksi. Surffaus on yksi tapa olla vedessä.


Viimeisen parin vuoden ajan olen tehnyt lähes kaikki lomareissuni paikkoihin, joissa voi surffata. Jos vain makaan laakereillani, en pääse irti duuneistani. Surffaus on irrottautumisriittini.


Miten päädyit vapaasukelluskurssille?

Se alkoi siitä, kun kysyin somen kautta, lähtisikö joku kanssani Poriin surffaamaan. Sain seurakseni erään Kanariansaarilla asuvan naisen. Matkalla hän kertoi, että Helsingissä joku mimmi vetää surffareille vapaasukelluskursseja. Ajattelin, että tuota en olekaan vielä kokeillut!


Puoli vuotta myöhemmin kurssi ponnahti jostain somesta silmiini ja ajattelin, että nyt minä menen.


Kysyin useilta ystäviltäni, tulisivatko he mukaan, mutta he sanoivat, että ei missään tapauksessa. Menin siis yksin ajatellen, että enköhän minä tästä jotenkin selviä.

Tulin ensimmäiseen tapaamiseen suoraan töistä ja oli ehkä noin 15 minuuttia myöhässä. Kun kuulin Johannan porilaisen murteen, ajattelin, ettei se haittaa, vaikken saanut kaveria mukaan, kun vetäjä Porista! :)Mitä odotit kurssilta?

En tiennyt lajista mitään! Vapaasukellus kuulosti niin eksoottiselta ja hasardilta lajilta, että menin puhtaasti mielenkiinnosta katsomaan, mitä tapahtuu.


Pääsin aika nopeasti kärryille, mistä on kyse, ja innostuin. Alussahan vapaasukelluksessa kehittyy tosi nopeasti. Vaikka olin uinut ja ollut uimaopettajana, minulle ei ollut tullut mieleenkään, että voisin sukeltaa 40 metriä. En tiennyt, että kukaan pystyisi siihen. Se avasi ihan uuden maailman.


Mitä opit kurssilla ja onko siitä ollut apua surffauksessa?

Olen oikeasti tosi arka, mikä häiritsee surffiharrastustani. En ole hurjapää!

Vapaasukelluskurssilla opin todella paljon. Oli avartavaa tietää, mihin kaikkeen ihminen pystyy.


Nyt tiedän, että vaikka jäisin aallon alle, minulla ei olisi kiirettä pinnalle, kun tiedän pystyväni pidättämään hengitystä monta minuuttia. Tiedän myös, että 10 metrin syvyydestäkin pääsee nopeasti pintaan, noste hoitaa sen. Se on rauhoittava tieto.

Kurssilla opitut rentoutumistekniikat ja mielenhallintataidot ovat hyödyllisiä muussakin elämässä, kuten töissä.


Vapaasukelluskurssilla opituista taidoista on hyötyä kaikissa vesiurheilulajeissa. Näen asian turvallisuusseikkana. Suurin osa hukkumistapauksistahan johtuu siitä, että hukkuva menee paniikkiin. Sen sisäistäminen, että veden alla pystyy olemaan pitkään ennen kuin hukkuu, on tärkeää.


Turvallisuusasiat kiinnostavat minua muutenkin. Vaikka vesi olisi tuttu elementti, on hyvä säilyttää tietynlainen nöyryys. En halua ottaa turhia riskejä.


Kuinka kauan pystyt pidättämään hengitystä veden alla?

Kurssilla pystyin pidättämään hengitystäni reilu kaksi minuuttia. Nyt ehkä vähän pidempään.


Missä ja milloin harrastat vapaasukellusta?

Vapaasukellushan on siitä helppo harrastus, että siinä ei tarvitse sitoutua tiettyyn treeniaikaan. Työni asianajajana vie aikaa ja voimavarojani. En voi ottaa sen lisäksi harrastusta, joka vaatisi 10 tuntia treeniä viikossa. Koska vapaasukellus ei ole joukkuelaji, poissaoloni ei ole keneltäkään mitään pois.


Tällä hetkellä käyn Freediving Helsingin vuorolla sukeltamassa Allas Sea Poolilla ja kesällä kävin avovedessä AIDA2-kurssilla.


Minulla ei ole vakituista sukellusparia, mutta kuulun WhatsApp-ryhmään, josta voi kysyä sukellusseuraa. Yksinhän ei saa koskaan sukeltaa!Mitä vapaasukellus merkitsee sinulle?

Vapaasukellus on minulle rentoutumisharrastus. Päällimmäisenä tunteena on hiljaisuus ja rauhallisuus. Kahdeksan metrin syvyydessä puhelin ei soi eikä sähköposti laula. Voin olla rennolla mielin.
Comments


bottom of page