Vapaasukellusta voi harrastaa ilman minkäänlaisia varusteita. Tarvitset vain rennon mielen ja kehon ja hengähdyksen raikasta ilmaa.
Varusteet tuovat kuitenkin harrastamiseen mukavuutta. Aluksi tarvitset uima-asun ja -lasit tai maskin. Räpylöiden avulla pääset henkeä pidättäen pidemmälle.

Kuva: Elina Manninen. elinamanninen.com
Avovesissä sukeltamiseen suosittelen (lämpötilasta riippuen) hupullista märkäpukua sekä hanskoja ja sukkia.
Kokeneemmat vapaasukeltajat, ja kaikki märkäpukua käyttävät sukeltajat, voivat lisäksi tarvita painoja, kuten painovyön tai kaulapainon. Painojen määrä riippuu märkäpuvun kellutuksesta. Hyvä nyrkkisääntö on, että 5 mm:n puvulla 3 kiloa painoa. Painojen määrän valinta on tarkkaa.
Liian suuret painot ovat turvallisuusriski.
HUOM! Turvallisuuden kannalta tärkein varuste on, tietenkin, tieto ja lajin perusteiden hallitseminen!
UIMALASIT JA MASKI
Vapaasukelluksessa käytettävä pienitilavuusmaski on laitesukellusmaskia pienempi, ja sen sisään mahtuu mahdollisimman vähän ilmaa.
Tämän ansiosta maski on helpompi tyhjentää vedestä ja syvälle sukeltaessa sen paineen tasaaminen kuluttaa vähemmän ilmaa. Maskin pitää olla oikean kokoinen ja sopia omille kasvoille, joten suosittelen aina kokeilemaan maskia ennen ostamista.
Freediving Helsingin allaskurssille riittää mikä tahansa sukellusmaski tai uimalasit.
Kun sukelletaan muutamaa metriä syvemmälle, uimalasit eivät enää toimi. Ilma painuu kasaan veden paineesta jolloin uimalasien sisälle syntyy alipainetta. Jotta alipainetta ei pääse syntymään, sukellusmaskiin voi päästää lisää ilmaa nenän kautta.
RÄPYLÄT
Hyvät vapaasukellusräpylät auttavat sukeltamaan mahdollisimman vähällä vaivalla ja voimalla, minkä vuoksi liikkumiseen kuuluu vähemmän happea – sukeltajalle arvokasta resurssia.
Räpylöillä sukeltamisesta tulee myös paljon hauskempaa.
Aloittelijan räpylöiksi kelpaavat hyvin mitkä tahansa snorklailuun tarkoitetut umpikantaräpylät. Kun taitotaso ja tekniikka paranevat, räpylät kannattaa päivittää pitkiin vapaasukellusräpylöihin tai räpyläuimarien käyttämään monoräpylään.
Vapaasukellukseen tarkoitettuja räpylöitä löytyy eri mittaisina ja eri jäykkyyksillä.
Mitä vahvempi potku, sitä pidemmät ja jäykemmät räpylät kannattaa valita. Jos epäilet kuinka jäykät räpylät olisi sinulle sopivat, kannattaa aina valita pehmeämmät räpylät.
Alkeiskurssille riittää mitkä tahansa räpylät, uimarien pikkuräpylät tai laitesukellukseen tarkoitetut avokantaräpylät.
MÄRKÄPUKU JA UIMA-ASU
Vapaasukeltajien käyttämät märkäpuvut on suunniteltu erityisen joustaviksi, lämpimiksi ja liukuviksi. Jotta keuhkot voi täyttää mukavasti täyteen ja sukeltaminen olisi mahdollisimman taloudellista, puvun tulee olla oikean kokoinen ja mukautuva.
Vapaasukellukseen suunnitellut puvut ovat myös huomattavasti lämpimämmät kuin muihin lajeihin suunnitellut puvut. Kun vapaasukeltaja rentoutuu, pulssi laskee ja elimistö alkaa säästää happea. Tämän vuoksi kehon lämpötila laskee. Vapaasukelluspuvut ovatkin käytännössä melkein kuivapukuja: niissä on huppu, eikä niissä ole vetoketjuja.
Freediving Helsingin alkeiskurssilla voit ottaa mukaan minkä tahansa märkäpuvun tai vuokrata vapaasukelluspuvun kurssin ajaksi.
Comments