Search
  • Johanna Nordblad

Mitä vapaasukellus on?

Vapaasukellus ei mielestäni ole yhteys ainoastaan veden ja ihmisen välillä vaan se on myös omien tunteiden ja tuntemusten ymmärtämistä.

Vaikka vapaasukellusta saatetaan yleisesti kuvailla extreme-urheiluksi, sitä se ei ole. Oikeastaan se on täysin päinvastaista, sillä vapaasukeltaminen laukaisee miltä rauhoittavan tilan, kun tyypillinen extreme-urheilu taas antaa suuren adrenaliiniryöpyn elimistöön.


Kuka tahansa voi oppia vapaasukeltamaan. Siihen ei tarvita aikaisempaa kokemusta sukeltamisesta, kuten ei myöskään kilpauimarin taustaa.


Jos haluat oppia lisää tästä mielenkiintoisesta lajista ja valmistautua ensimmäiseen vapaasukelluskokemukseesi, niin kannattaa jatkaa lukemista.

Vapaasukelluksella tarkoitetaan sukeltamista ilman paineilmalaitteita. Sukeltelua vedessä vain vetämällä keuhkot täyteen ilmaa.


Vapaasukeltamalla voit siis sukeltaa niin pitkälle kuin keuhkollisilla ilmaa pääset. Käymällä vapaasukelluskurssin, voit ymmärtää miksi hengitystä on mahdollista pidättää useita minuutteja ja miten sitä voi harjoitella turvallisesti.


Hengen pidättäminen perustuu elimistössä olevien happivarastojen säästeliääseen käyttöön. Mitä vähemmän happea sukelluksen aikana kuluu, sitä kauemmin voit sukeltaa.
Kuinka aloittaa vapaasukeltaminen

Vapaasukeltajat yleensä aloittavat harjoittelun ottamalla selvää kuinka kauan he pystyvät pidättämään hengitystään ja käyttävät tätä aikaa pohja-aikana, jota he lähtevät työstämään.


Ensimmäisiä haasteita on ymmärtää kuinka tärkeää on rauhoittua ja hengittää oikein ennen hengenpidätystä.

Siinä ei ole mitään vaikeaa, jos siis osaat hengittää, osaat myös pidättää hengitystäsi.


Aloittelijat eivät tietenkään pysty pidättämään hengitystään hetkessä kymmentä minuuttia tai sukeltamaan sadan metrin syvyyteen kuten maailman huiput, mutta alkeiskurssin aikana suurin osa oppilaista oppii pidättämään hengitystään 2 minuuttia ja sukeltamaan altaassa pituutta 40 metriä.


Vapaasukelluksen alkeiskurssilla voit testata omat rajasi ja opit turvallisen tavan harjoitella ja saavuttaa tavoitteesi.


Vapaasukelluksessa käytettävät varusteet

Vaikka vapaasukellusta on mahdollista harjoittaa ilman minkäänlaisia välineitä, on sukeltaminen mukavampaa oikeiden välineiden kanssa. Älä kuitenkaan unohda, että vapaasukelluksen tärkein taito on tietää, miten sukeltaa turvallisesti. Oikeat välineet auttavat sinua nauttimaan sukelluksesta enemmän.

Maski

Vapaasukelluksessa käytettävä maski eroaa laitesukellusmaskista ilmatilavuudeltaan. Vapaasukellusmaski on pienitilavuusmaski, jonka sisälle mahtuu mahdollisimman vähän ilmaa. Pienen tilavuutensa ansiosta maski on helpompi sekä tyhjentää vedestä että syvälle sukellettaessa sen paineen tasaaminen kuluttaa vähemmän ilmaa. Maskin pitää tietenkin olla oikean kokoinen ja sopia kasvoille.


Alkeiskurssille riittää kuitenkin mikä tahansa sukellusmaski tai uimalasit.


Räpylät

Hyvät vapaasukellusräpylät auttavat sukeltajaa sukeltamaan mahdollisimman vähällä vaivalla ja samalla mahdollisimman pienellä hapen käytöllä. Hyvillä räpylöillä voit käyttää paljon vähemmän voimaa ja samalla paljon vähemmän happea. Sukelluksesi on paljon vaivattomampaa ja hauskempaa.


Aloittelijan räpylöiksi kelpaavat hyvin mitkä tahansa snorkkelointiin tarkoitetut umpikantaräpylät. Kun taitotaso ja tekniikka kasvaa, voi räpylöitä päivittää pitkiin vapaasukellusräpylöihin tai räpyläuimarien käyttämään monoräpylään. Vapaasukellukseen tarkoitettuja räpylöitä löytyy eri mittaisina ja eri jäykkyyksinä. Mitä vahvempi potku, sen pidemmät ja jäykemmät räpylät voi valita.


Alkeiskurssille riittää mitkä tahansa räpylät. Myös uimaräpylät sekä laitesukellukseen tarkoitetut avokantaräpylät.


Puku

Vapaasukeltajien käyttämät märkäpuvut ovat suunniteltu erityisen joustaviksi, lämpimiksi ja liukuviksi. Jotta keuhkot voi täyttää mukavasti täyteen ja jotta sukeltaminen olisi mahdollisimman taloudellista, puvun tulee olla joustava ja oikean kokoinen. Vapaasukeltajien puvut ovat myös huomattavasti lämpimämpiä kuin muissa vesiurheilulajeissa. Kun vapaasukeltaja rentoutuu, pulssi laskee ja elimistö alkaa säästämään happea, myös kehon lämpötila laskee enemmän kuin muissa vesiurheilulajeissa. Vapaasukelluspuvut ovatkin käytännössä melkein kuivapukuja, niissä on huppu, eikä niissä ole vetoketjuja.


Alkeiskurssilla uima-altaaseen riittää tavallinen uima-asu.


Vapaasukelluskoulutus

Vapaasukeltaminen tulee aina aloittaa käymällä vapaasukelluskoulutus. Vapaasukelluskoulutusta maailmalla tarjoavat useta tahot (esim. AIDA,SSI,PADI).


Ennen kuin aloitat harrastuksen, on tärkeää etsiä paikallinen sukellusseura tai sukelluskeskus joka kouluttaa vapaasukeltajia.


Suomessa aktiivisin vapaasukellusjärjestö on Sukeltajaliiton alla toimiva AIDA. Myös Freediving Helsinki kouluttaa vapaasukeltajia AIDAn jäseniksi.


Jos haluat päästä kokeilemaan vapaasukellusta, voit ilmoittautua vapaasukellusintroon. Intro koostuu teoriaosuudesta ja allasosuudesta. Siellä voi turvallisesti kokeilla vapaasukellusta koulutetun ohjaajan avustuksella.


KAIKKI SYKSYN VAPAASUKELLUSKOKEILUT OVAT TÄYNNÄ. Saat tiedon seuraavista introista ilmoittautumalla sivuston sähköpostilistalle.

Alin virallinen vapaasukelluskoulutus on AIDA2 kurssi. AIDA2 koostuu kahdesta osasta, AIDA2 allaskurssista ja AIDA2 avovesikurssista. Päästäksesi avovesikurssille sinun tulee käydä ensin allaskurssi. Allaskurssilla opit vapaasukelluksen ja hengenpidätyksen alkeet ja turvalliset harjoittelutavat. Käytyäsi allaskurssin opit pidättämään hengitystäsi 2 minuuttia ja sukeltamaan pituutta 40 metriä. Avovesikurssilla käydään läpi turvallista syvyyssukellusta ja paineentasausta. Avovesikurssi antaa sinulle valmiudet sukeltaa turvallisesti 20 metrin syvyyteen.


KAIKKI SYKSYN VAPAASUKELLUSKURSSIT OVAT TÄYNNÄ. Saat tiedon seuraavista introista ilmoittautumalla sivuston sähköpostilistalle.


Ainoat vaatimukset vapaasukelluskurssille osallistumiselle perusterveyden lisäksi ovat 18-vuoden ikä ja uimataito. Et siis tarvitse aikaisempaa sukelluskokemusta eikä sinun tarvitse olla kilpauimari.


Älä koskaan sukella yksin!

Koska vapaasukeltamiseen liittyy aina tajunnan menetyksen riski, tärkein sääntö on: Älä koskaan sukella yksin! Tämä pitää sisällään myös sen, että myös sukellusparisi tulee olla koulutettu vapaasukeltaja.


Vaikka olisit käynyt vapaasukelluskurssin, ensiaskeleet itsenäiseen vapaasukeltamiseen kannattaa tehdä turvallisesti kokeneempien vapaasukeltajien seurassa. Käymällä vapaasukelluskurssin tutustut paikalliseen vapaasukellustoimintaan ja voit jatkaa lajin turvallista harjoittelua.
040 532 3429

Freediving Helsinki -  vapaasukelluskurssit

Käyntiosoite Green Water Pro Oy,

Särkiniementie 5, 00210 Helsinki


Kouluttaja Johanna Nordblad

www.johannanordblad.com

Freediving Helsinki ©2019 by Green Water Pro Oy