Snorklaaminen on hauskaa, rentouttavaa ja snorklaten pääsee helposti lähelle luontoa. Sitä voi helposti harrastaa niin koti- kuin ulkomaillakin.
Moni aloittaa snorklauksen itsenäisesti, käymättä mitään varsinaista kurssia. Laitesukellukseen verrattuna snorklaus onkin helppoa ja vaivatonta aloittaa.
Alkuun on kiva snorklata vain pinnalla ja katsella vedenalaista maisemaa snorkkelin kautta hengittäen, mutta nopeasti tekee mieli sukeltaa vähän syvemmälle. Silloin olisi hyvä tietää vapaasukelluksen perusteita ja ymmärtää mitä riskejä snorklaukseen ja hengenpidättämiseen voi liittyä.
Kuva: Elina Manninen elinamanninen.com
Onko snorklaaminen turvallista?
Mistä tiedän kuinka pitkään voin sukeltaa?
Jokainen, joka osaa hengittää osaa myös pidättää hengitystään. Tämä ei tarkoita sitä, että automaattisesti osaisit sukeltaa turvallisesti.
Yleisimmät riskejä lisäävät aloittelijoiden virheet voivat olla kohtalokkaita
Paras tapa oppia turvallista snorklausta, olisi käydä sekä vapaasukelluksen alkeiskurssi että opetella pidättämään hengitystään. Näin oppii tunnistamaan, milloin sukeltaminen on turvallista.
Vapaasukelluksen alkeiskurssilla opitaankin erityisesti turvallisen hupisukelluksen alkeet. Alkeiskurssilla keskitytään turvalliseen sukeltamiseen ja se on vielä kaukana yleisestä mielikuvasta, jossa vapaasukeltajat sukeltavat satojen metrien syvyyteen.
Vapaasukelluksen alkeiskurssi olisi suositeltava ja sopii siis myös kaikille, joka haluavat oppia ensisijaisesti snorklaamaan.
Turvallisen snorklauksen perusta
1. Älä koskaan snorklaa yksin.
2. Vältä ylihengittämistä.
3. Älä sukella syvemmälle, jos tunnet korvissasi kipua.
4. Älä sukella snorkkeli suussa.
5. Ota olosuhteet huomioon.
6. Kuuntele kehoasi.
1. Älä koskaan snorklaa yksin
Snorklatessa ja hengitystä pidättäessä on aina riskinä tajunnan menetys. Siksi ei koskaan pidä edes snorklata yksin. Jokainen varmasti ymmärtää seuraukset, jos menettää tajuntansa vedessä, eikä kukaan ole kääntämässä hengitysteitä takaisin pinnalle.
2. Vältä ylihengittämistä
Elimistö ei lähetä aivoille merkkejä jäljellä olevan hapen määrästä, vaan elimistöön kerääntyneen hiilidioksidin määrästä. Siksi on tärkeää välttää pientäkin ylihengitystä sukellusta ennen. Jos hiilidioksidin taso laskee ennen sukellusta ylihengityksen seurauksena, niin pahimmassa tapauksessa hengityksen tarpeen tunnetta ei tule, etkä voi luottaa tunteeseen tai tunteen puuttumiseen merkkinä siitä, voitko jatkaa sukellusta vielä turvallisesti.
Ylihengitys myös sekoittaa sukellusrefleksin (sukellusvasteen), eikä elimistö käynnistä happea säästäviä refleksejä.
Muista siis hengittää hitaasti ja rennosti aina ennen jokaista sukellusta ja nouse pintaan hengittämään aina, kun sinulle tulee hengittämisen tarpeen tunne.
Jos haluat oppia sukeltamaan turvallisesti pidemmälle tai syvemmälle, vapaasukelluksen alkeiskurssilla saat hyviä oppeja. Kurssi kannattaa käydä turvallisuuden takaamiseksi, vaikka haluaisit jatkossakin keskittyä pelkkään snorklaukseen.
3. Älä sukella syvemmälle, jos tunnet korvissasi kipua.
Syvyyden kasvaessa veden paine kasvaa. Paineen vaikutuksesta elimistössämme oleva ilma painuu kasaan.
Ensimmäisenä tämä alkaa tuntua korvissa. Jos et osaa tasata korvien paineita ja välikorvaan muodostuu alipainetta, tärykalvosi saattaa puhjeta jo jopa 3 metrin syvyydessä.
Paineet tasataan ottamalla nenästä kiinni, ja puhaltamalla kevyesti ilmaa nenään. Näin lisää ilmaa virtaa välikorvaan, eikä alipainetta pääse syntymään. Liian voimakas puhallus saattaa myös aiheuttaa korvaan paine vaurioita.
Sukellettaessa on myös käytettävä sukellusmaskia. Sukellusmaskissa nenästä pääsee virtaamaan ilmaa maskin sisälle. Uimalaseilla sukeltaminen saattaa aiheuttaa silmien alueelle paine vaurioita, sillä myös uimalasien sisällä oleva ilma painuu kasaan veden paineen vaikutuksesta.
Jos haluat oppia tasaamaan korvien paineet, AIDA 1 kurssilla opetellaan korvien paineen tasausta ja opitaan sukeltamaan turvallisesti 10 metrin syvyyteen.
4. Älä sukella snorkkeli suussa.
Yksi sukellusvasteeseen liittyvä ominaisuus on, että elimistö tunnistaa olemmeko pinnalla vai vedessä. Jos ihminen menettää pinnalla tajuntansa, hän alkaa automaattisesti hengittämään. Tajunnan menetyksen tapahtuessa vedessä, ihminen pidättää automaattisesti hengitystään. Vapaasukeltajille opetetaankin, että kun sukelletaan, snorkkeli otetaan aina pois suusta.
Snorkkelissa oleva ilmatila saattaa laukaista automaattisen hengitysrefleksin ja näin riskinä voi olla veden hengittäminen keuhkoihin.
5. Ota olosuhteet huomioon.
Vedessä olevat virtaukset ja näkyvyys tulee ottaa huomioon.
Älä koskaan snorklaa yksin, äläkä koskaan snorklaa niin kaukana kaveristasi, ettei hän näe sinua. Suomessa yllättäviä virtauksia on vähemmän, mutta näkyvyys voi olla hyvinkin huono. On tärkeää pitää näköyhteys koko ajan.
Virtauksiin on hyvä kiinnittää huomiota. Muista, että myös räpylät ovat turvallisuus varuste ja ne on hyvä olla jalassa aina. Kun menet veteen, kannataa tarkastaa myös snorklailun aikana onko molempiin suuntiin yhtä raskasta uida. Vastavirtaan uimisen raskaus saattaa yllättää ja olla todellinen riski, joten on hyvä välttää aina myötävirtaan uimista.
Myös vuorovesi aiheuttaa virtauksia, joten virran suunta ja voimakkuus voivat vaihdella päivän aikana.
6. Kuuntele kehoasi
Jokainen meistä osaa pidättää hengitystään ja jos toimimme oikein, snorklaaminen on helppo, mukava ja turvallinen harrastus.
On tärkeää että opettelet ottamaan kehosi viestit huomioon. Jos ymmärrät mitkä seikat vaikuttavat hengenpidätykseesi ja osaat pidättää hengitystäsi myös pinnalla, voit snorklata turvallisemmin.
Hengenpidätystä voi harjoitella turvallisesti pinnalla ja kun tiedät miltä sinusta tuntuu hengenpidäytksen aikana osaat lukea merkkejä myös paremmin snorklauksen aikana. Nyrkkisääntönä on, että snorklatessa pintaan tullaan hengittämään viimeistään, kun tunnet ensimmäisen hengityksen tarpeen tunteen. Kun olet snorklaillut ja ollut jonkin aikaa vedessä, elimistö rauhoittuu automaattisesti sukellusvasteen käynnistyttyä. Silloin hengityksen tarpeen tunne tulee myöhemmin. Jos pidätät hengitystäsi snorklailun aikana, kannattaa hankkia sukelluskello. Kelloon voi ohjelmoida hälytyksen joka käynnistyy tietyssä syvyydessä tai sukelluksen keston mukaan
BreathManual.com sivusto tarjoaa hengenpidätyksen harjoitusohjelman, jonka avulla voit helposti harjoitella hengenpidätystä ja siihen liittyviä tuntemuksia kotona.
Älä koskaan tee yli viiden metrin tai puolen minuutin mittaisia hengenpidätyksiä ilman vapaasukelluskoulutusta.
Kun hengenpidätysaikasi nousee kuivalla yli minuuttiin, suosittelen myös silloin vapaasukelluksen alkeiskurssia turvallisen snorklailun takaamiseksi.
Artikkelissa olevat linkit:
Comentarios